Foråret 2008

Tyskland - forår 2008

Wolfsburg


Wolfsburg er den ene af to tyske byer, der er grundlagt af nazisterne, og som sådan et enestående ”dokument i sten” om nazismens fremtidsvision. Den er bygget som Stadt-des-Kraft-durch-Freude-Wagens til at huse arbejdere og funktionærer ved Volkswagenwerk, der blev opført som og stadig er verdens største bilfabriksanlæg og dominerer bybilledet og egnens liv totalt. Under 2. verdenskrig var 2/3 af personalet udenlandske arbejdere, de fleste tvangsarbejdere fra Polen og Sovjet, og Volkswagen-koncernen havde hele ni koncentrationslejre, heraf fire i Wolfsburg. Stamlejren Arbeitsdorf (1942) befandt sig i fabrikkens letmetalstøberi. Desuden var der lejre for jødiske mænd (1944) hhv. jødiske kvinder


(1944-45) i rum under fabrikken og en lejr for ikke-jødiske mænd ved Laagberg i byens udkant (1944-45; lejrens vicelejrkommandant var dansker); disse var Aussenlager af Neuengamme.


Wewelsburg


I Wewelsbrug viste Museumsleder Dr. Wulff Brebeck  rundt i Kreismuseum Wewelsburg (udstillingen ”Wewelsburg 1933-45” og SS-kultstedet) og hvorefter han besvarede spørgsmål om arbejdet i den internationale museumsorganisation ICOMs sektion for Gedenkstätten, som han er præsident for. Derefter besøgte vi på egen hånd det nærliggende Gedenkstätte for den KZ-Aussenlager, der leverede slavearbejdskraft til SS-akademiet.

Porta Westphalica


Tredje og sidste stop på turen var området omkring den tidligere kz-lejr Porta Westphalica, hvor mange danskere mistede livet.

Wewelsbrug
Wewelsbrug SS
Porta Westfalicas Kaiserhof
Indgang til mine